Ylläpito- ja muutostyöt

 

Ennen huoneistosaneerauksen aloittamista on osakkaan tai remontintekijän täytettävä tämä lomake. Se lähetetään kyseessä olevan taloyhtiön isännöitsijälle. Älä aloita saneerauksen ennekuin olet saanut luvan. Isännöitsijä antaa lisää tietoa esim uudesta asbesti laesta joka astui voimaan 1.1.2016. Alhaalla löytyy Kiinteistöliiton info asiasta ” Näin huomioit asbestin huoneistoremontissa”

Huoneiston pintoja saa uusia ja kunnostaa, mutta kantavien rakenteiden, sähkö- ja putkiasennusten ym. vastaavien rakenteiden muuttaminen on kielletty ilman isännöitsijän/hallituksen lupaa. Parkettien ja laminaattien alle on asennettava äänieristysmatto.

Märkätiloissa saneeraus- ja muutostöitä saa tehdä vain isännöitsijän/hallituksen luvalla. Osakkaan tekemän ilmoituksen perusteella isännöitsijä selvittää, vaatiiko työ myös viranomaisluvan. Isännöitsijä (tai tekninen isännöitsijä) tarkastaa vesieristystyön ennen laatoitustöiden aloittamista.

Isännöitsijällä tai muulla taloyhtiön edustajalla on sekä oikeus että velvollisuus keskeyttää ammattitaidottomasti tai luvattomasti aloitetut tai toteutettavat saneeraustyöt.

Isännöitsijä ei etsi osakkaille remontintekijöitä vaan kaikista hankkeen järjestelyistä vastaa remontin teettäjä. Saneerauksen kustannukset, esimerkiksi viranomaislupien hakeminen ja teknisen valvonnan järjestäminen (laajoissa huoneistosaneerauksissa) kuuluvat kokonaisuudessaan osakkaan maksettaviksi.

Remonttijätteet tulee viedä suoraan kaatopaikalle. Jätteitä ei saa laittaa taloyhtiön roska-astioihin.

Melua aiheuttavia työvaiheita voi tehdä arkisin kello 08:00 – 17:00. Viimeistään kello 20:00 on ääntä aiheuttavat työt kokonaan lopetettava

 

Nämä on aina ilmoitettava:

  • parketin asennus muovimaton tilalle, lattian hionta tai laminaatin asennus
  • hanan tai wc-istuimen vaihto
  • wc:n, kylpyhuoneen, saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
  • keittiön allaskaappien vaihtaminen
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
  • hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
  • kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
  • viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai
  • poistaminen: lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja
  • muutokset kantaviin väliseiniin
  • parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
  • muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
  • kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja
  • pientaloyhtiöiden asukashallintaan kuuluvien piha-alueiden työt (mm. puiden istutukset, muurit, terassit, aidat).

 

Näistä ei tarvitse ilmoittaa:

  • tapetointi ja maalaus
  • taulujen kiinnittäminen
  • keittiön yläkaappien vaihtaminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin
  • pesukoneen tai astianpesukoneen asentamista, kun vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa
  • huonekorkeuden laskeminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin tai sähköjohtoihin
  • kiinteiden kalusteiden, kuten eteiskaapistojen tai vaatekaapistojen rakentaminen tai poistaminen
  • muiden kuin viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: jää-, pakastin- tai viileäkaappi, mikroaaltouuni, liesituuletin (esimerkiksi aktiivihiilellä toimiva, joka ei kuulu ilmanvaihtojärjestelmään)
  • väliovien poistaminen/vaihtaminen
  • vanhan parkettilattian vaihtaminen uuteen saman tyyppiseen parkettilattiaan

 

Näin huomioit asbestin huoneistoremontissa

Uusi asbestilainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2016. Myös asuntoaan remontoiva taloyhtiön osakas voi joutua teettämään asbestikartoituksen purettaviin materiaaleihin. Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Matinkylän Huolto Oy julkaisivat huhtikuussa 2016 osakkaille ohjeen asbestin huomioinnista huoneistoremonteissa. Ohjeen sisältö käydään tiiviisti läpi seuraavassa.

  1. Missä asbestia voi olla?

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää. Asbestihiukkaset ovat vaaraksi terveydelle, jos niitä pääsee vapautumaan ilmaan esimerkiksi rakenteiden purkutyön yhteydessä.

Asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa 1920-luvulta 1990-luvun alkuun saakka. Asbestipitoisten tuotteiden valmistus ja käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994.

Asbestia saattaa näin ollen löytyä ennen vuotta 1994 rakennettujen tai korjattujen talojen rakennusmateriaaleista. Sitä voi olla esimerkiksi
– maaleissa, lakoissa ja bitumiemulsioissa
– muovimatoissa, linoleum-laatoissa, tasoitteissa ja liimoissa
– keraamisissa laatoissa sekä laatta- ja saumalaasteissa
– putkieristeissä ja ilmanvaihtokanavissa.

  1. Milloin asunnossa on tehtävä asbestikartoitus?

Lain mukaan purettavien materiaalien asbesti pitää kartoittaa ennen purkutyötä, jos rakennus on rakennettu ennen vuotta 1994. Jos osakas siis aikoo remontoida tällaisessa talossa olevaa huoneistoaan, hänen tulee teettää asbestikartoitus purettaviin materiaaleihin (ellei sitä ole jo tehty).

Asbestikartoitusta ei saa jättää tekemättä. Aiemmin asbestikartoitusta ei välttämättä tehty, jos rakenteiden purkutyö tehtiin suoraan asbestipurkutyönä. Nykyisin näin ei enää saa menetellä.

Asbestikartoitusta ei kuitenkaan tarvitse teettää, jos asunnossa tehdään vähäisiä töitä, kuten porataan reikiä seiniin tai kattoon.

  1. Kuka asbestikartoituksen voi tehdä?

Asbestikartoituksen saa tehdä vain alan ammattilainen, joka on perehtynyt asbestin esiintymiseen rakennusaineissa, materiaaleissa ja rakenteissa.

Käytännössä asbestikartoituksen voi tehdä:
1. henkilösertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (VTT Expert Services Oy)
2. rakennusterveysasiantuntija tai sisäilma-asiantuntija (Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukainen ulkopuolinen asiantuntija)
3. koulutettu asbestikartoitusyritys (Suomen JVT- ja kuivausliikkeiden Liitto ry / Vahinkopalvelut)
4. pätevöitynyt asbestipurkaja tai AV-yritys (Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liitto ry).

Asbestikartoituksessa materiaalinäytteet ottaa aina asbestikartoittaja, ei esimerkiksi osakas tai urakoitsija.

  1. Kuka asunnon asbestikartoituksen maksaa?

Osakehuoneistossa tehtävän asbestikartoituksen maksaa pääsääntöisesti osakas. Osakas ja taloyhtiö voivat tosin sopia asiasta myös toisin.

  1. Mitä sitten, kun asbestikartoitus on tehty?

Asbestikartoituksen tekijä toimittaa kartoitusraportin osakkaan remontti-ilmoituksen käsittelijälle, siis taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.

Remontti-ilmoitus voidaan hyväksyä vasta asbestikartoituksen jälkeen. Asbestikartoitus viivästyttää siis remontti-ilmoituksen käsittelyä ja osakkaan tulee ottaa tämä huomioon remontin aikataulussa.

Mikäli asunnosta löytyy asbestikartoituksessa asbestia, purkutyöt tulee tehdä asbestipurkuna. Töissä noudatetaan Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon ohjetta.

Lähde: Asbestin kartoitusvelvollisuus osakkaan huoneistoremontissa -ohje (Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Matinkylän Huolto Oy). Lue ohje kokonaisuudessaan täältä >>